Niebezpieczne bakterie w warzywach i owocach |
Wpisany przez S.Z. |
wtorek, 04 października 2011 09:29 |
Niebezpieczne bakterie w warzywach i owocach Odkąd na rynek trafiły skażone warzywa, cała Europa zamarła. Tysiące zachorowań, kilkadziesiąt przypadków zgonu, a to wszystko za sprawą ogórków, pomidorów i bakłażanów skażonych bakterią EHEC. Sprawa jest poważna. Ministerstwa Zdrowia kolejnych krajów europejskich, w tym także i Polski, choć dalekie są od siania paniki, to jednak wyraźnie ostrzegają przed tym śmiertelnym zagrożeniem.
Zagrożenie jest realne Do tej pory nie udało się ustalić jednego źródła skażenia warzyw tą niebezpieczną dla zdrowia i życia ludzkiego bakterią. Spożycie owoców i warzyw z EHEC może wywołać u człowieka groźną infekcję - zespół hemolityczno-mocznicowy. Ten wielonarządowy zespół chorobowy to najgroźniejsza dla zdrowia i życia ludzkiego komplikacja po zatruciu bakterią E-coli. Szczególnie niebezpieczna dla dzieci. Dlatego warto zachować szczególną ostrożność w kontakcie z warzywami, szczególnie tymi, które pochodzą z importu. I chociaż głównym źródłem zakażenia były dotychczas ogórki, sałaty, pomidory i bakłażany, to jednak zaleca się zachowanie szczególnej ostrożności przy spożywaniu wszelkich surowych owoców i warzyw. Chroń Wasze zdrowie Owoce i warzywa to cenne źródło witamin i minerałów, które są niezbędne do prawidłowego wzrostu, rozwoju i funkcjonowania organizmu. Dlatego nie powinno ich zabraknąć w menu Twojej rodziny. Co jednak zrobić, aby jedzenie warzyw i owoców było bezpieczne? Co zrobić, aby zminimalizować ryzyko zakażenia się zjadliwym szczepem pałeczki okrężnicy EHEC? Ministerialni specjaliści ds. ochrony zdrowia, służby sanitarne i lekarze informują o trzech podstawowych sposobach zabezpieczenia się przed niebezpieczeństwem: obróbce termicznej warzyw i owoców, dokładnym myciu rąk – minimum 20 sekund, pod ciepłą wodą, z użyciem środka dezynfekującego oraz o dokładnym myciu warzyw i owoców.
Dokładne mycie warzyw i owoców /źródło -pawlowskamedia.pl/(fcomment}
|
Poprawiony: piątek, 10 stycznia 2014 23:53 |