Skuteczne sposoby na przesilenie jesienne |
Wpisany przez S.Z. |
piątek, 05 listopada 2021 11:39 |
Skuteczne sposoby na przesilenie jesienneJesienne przesilenie odczuwalne jest przez niemal wszystkich z nas. Towarzyszy temu niedobór słońca, zmęczenie czy brak chęci do działania. A wszystko to spowodowane jest nie tylko gorszą pogodą czy szybkim ściemnianiem się, ale też...nastawieniem. Jak pomóc sobie w okresowym spadku energii?
Niech pierwszy rzuci kamieniem ten, kto po przyjściu z pracy lub uczelni do domu ma ochotę od razu wskoczyć do łóżka i uciąć sobie dłuższą drzemkę. W okresie jesiennym to normalne – nasz organizm daje sygnał, że jest zmęczony i koniecznie potrzebuje odpoczynku. Co ciekawe, dzieje się tak dlatego, że funkcjonujemy w opozycji do naturalnego cyklu natury. Brak światła słonecznego nie sprawia, że idziemy spać, a wręcz odwrotnie – często walcząc ze zmęczeniem staramy się być aktywni, by mieć czas dla siebie po codziennych obowiązkach oraz by zasnąć w nocy. Nasza dieta także nie ulega zmianie: dzięki dużej dostępności różnych produktów w sklepach wciąż jemy egzotyczne owoce czy lekkie dania i nie zapewniamy odpowiedniej kaloryczności, a tym samym – energii. Jak poradzić sobie z przewlekłym zmęczeniem, gdy za oknem zimno i szaro? Aktywności małe i dużeJesienny czas to wbrew pozorom dobra pora roku do regularnej aktywności fizycznej. Choć pogoda nie zachęca do wyjścia z domu, warto przemóc się i – w cieplejszym, słonecznym dniu – wyjść na spacer, pobiegać do parku czy poćwiczyć na siłowni „pod chmurką”. Wystarczy jedna godzina kilka razy w tygodniu, aby podwyższyć poziom endorfin i z uśmiechem oraz satysfakcją skończyć dzień. Jeśli jednak deszcze i zimno nie sprzyjają wyjściu na zewnątrz – włączmy znaleziony w Internecie trening i poćwiczmy na macie. Możemy także zapisać się na zajęcia organizowane: fitness, energetyczny taniec lub koncentrującą wspinaczkę. Magia pysznego jedzeniaNic tak nie poprawia samopoczucia jak dobre jedzenie. W diecie jesiennej powinny pojawić się przede wszystkim bardziej kaloryczne, rozgrzewające potrawy, aby dodać potrzebnej energii i składników odżywczych, oraz rozgrzać organizm od środka. Doskonale sprawdzą się tutaj tłustsze, bogate w tłuszcze omega-3 ryby jak łosoś czy makrela, a także oleje – lniany, słonecznikowy czy oliwa z oliwek. Pamiętajmy także o kiszonkach: zawierają dużą ilość witaminy C, wzmacniają organizm i pomagają w okresie przeziębieniowym. Jesienny jadłospis powinien także zawierać odpowiednią ilość sezonowych warzyw jak buraki, cukinia czy dynia oraz owoców: jabłek, gruszek i śliwek. Świetnym „poprawiaczem humoru” są także słodkie desery, które możemy przygotować z wykorzystaniem właśnie jesiennych owoców. Wszelkiego rodzaju placki i ciasta ze śliwkami czy też popularny jabłecznik znajdą swoje towarzystwo przy dobrej kawie i bliskiej nam osobie. Z sezonowych warzyw upieczemy za to tarty na słono lub też pizzę z puree dyniowym zamiast z klasycznym sosem pomidorowym, ale też innymi, mocno jesiennymi składnikami: wymienioną wcześniej cukinią, kabaczkami lub z grzybami.
Doskonałymi propozycjami na poprawę humoru będą również wszelkiego rodzaju makarony z mięsnymi lub wegetariańskimi dodatkami. Jeśli unikamy glutenu również nie musimy rezygnować z ulubionej pasty. Z łatwością znajdziemy bezglutenowe makarony ze znakiem Przekreślonego Kłosa. - Warto zwrócić także uwagę na potrawy mączne, które z łatwością wykonamy z uniwersalnych bezglutenowych mieszanek do wypieku. Pierogi, kopytka czy wytrawne naleśniki będą idealnym daniami na jesienne przesilenie – dodaje ekspert Ocelio. Relaks najważniejszyJesienią mamy obowiązek zadbać o odprężenie. Nasz organizm domaga się większej ilości snu oraz wytchnienia. Oprócz domowych sposobów na relaks, jak wieczór z książką czy ulubionym serialem, spróbujmy medytacji lub relaksującej jogi. Dobrym rozwiązaniem będzie też masaż, łagodzący wszelkie napięcia i odprężający całe ciało. Pozwoli to na lepsze radzenie sobie ze stresem i zdenerwowaniem. /źródło - / |