Wyświetl # 
  Przełącz wprowadzenia Zwiń wprowadzenia
Tytuł artykułu Utworzony Autor
Cytryna w roli głównej

Cytryna w roli głównej

Świeżość, energia i witalność – właśnie tak kojarzy się cytryna. Nic dziwnego, że ten motyw stał się bardzo popularny i wszedł przebojem do sezonowych dekoracji i dodatków do domu. Cytrusowy wzór znajdziemy na kubeczkach, talerzach, miseczkach, ale także tekstyliach domowych. Sprawdź, dlaczego warto wybrać takie dodatki!

16 Lip 2024 S.Z.
Szybko, zdrowo, pysznie z pomocnikami kuchennymi

Szybko, zdrowo, pysznie z pomocnikami kuchennymi

Czasem nie mamy czasu, ani ochoty na gotowanie, ale niestety apetyt od tego nie słabnie i musimy i tak coś przyrządzić. Alternatywą może być zamówienie jedzenia, jednak na dłuższą metę jest to nieopłacalne, a gotowe potrawy ze sklepów nie zawsze są smaczne. Rozwiązaniem jest korzystanie z urządzeń i gadżetów, które sprawią, ze przygotujemy zarówno wytrawne, jak i słodkie potrawy szybko i sprawnie. Sprawdźmy, co warto mieć w swojej kuchni!

15 Lut 2024 s.z.
Hity i kity w projektowaniu - 5 sposobów jak uniknąć błędów przy projektowaniu kuchni

Hity i kity w projektowaniu - 5 sposobów jak uniknąć błędów przy projektowaniu kuchni

Projektowanie kuchni to nie tylko kwestia estetyki, ale przede wszystkim funkcjonalności. Dlatego warto unikać powszechnie popełnianych błędów, które mogą wpłynąć na wygląd, jak i na komfort korzystania z tak ważnej przestrzeni domowej. O pięciu najczęściej występujących problemach aranżacji kuchni i sposobach na ich uniknięcie opowiada Sylwia Gulewicz-Wysocka, architektka Galerii Wnętrz DOMAR.

04 Lut 2024 s.z.
Wyzwania świątecznego gotowania

Wyzwania świątecznego gotowania

Świąteczny czas niesie ze sobą wiele wyzwań - nie tylko związanymi z domowymi porządkami oraz pakowaniem prezentów, ale także z przygotowaniem bożonarodzeniowych posiłków. Jak sprawić, by gotowanie w tym intensywnym okresie było łatwe, wygodne i... przyjemne?

14 Lis 2023 S.Z.
Jak zaaranżować kuchnię zgodnie z zasadą trójkąta roboczego?

Jak zaaranżować kuchnię zgodnie z zasadą trójkąta roboczego?

Kuchnia to serce każdego domu. Dlatego warto zadbać o to, aby była nie tylko piękna, ale i funkcjonalna, ułatwiając codzienne przygotowywanie posiłków. Pomocne w tym będzie skuteczna organizacja przestrzeni kuchennej, w tym wykorzystanie zasady trójkąta roboczego. Co kryje się pod tym terminem? Jak wdrożyć tę regułę w praktyce, by uczynić swoją kuchnię maksymalnie użyteczną? Na te pytania odpowiada Stanisław Szyling, ekspert marki DYNACOOK.

19 Paź 2023 S.Z.
Płyta gazowa czy kuchenka wolnostojąca?

Płyta gazowa czy kuchenka wolnostojąca?

Odkąd pamiętamy, kuchenka stanowi serce każdej kuchni. To nieodzowne narzędzie, które umożliwia codzienne przygotowywanie posiłków. Co ciekawe, w obliczu postępów technologicznych, tradycyjne, wolnostojące modele kuchenek wciąż utrzymują swoją popularność na rynku. Jednakże w dobie nowych możliwości, rosnącą konkurencją są nowoczesne płyty gazowe w technologii „gaz pod szkłem”. Nie tylko spełniają one oczekiwania użytkowników, ale niosą ze sobą rewolucyjne korzyści. Na które z tych rozwiązań warto postawić? Na to pytanie odpowiada Stanisław Szyling, ekspert marki DYNACOOK.

26 Wrz 2023 S.Z.
Pot filler – hit czy kit?

Pot filler – hit czy kit?

W szerokim krajobrazie kuchennych innowacji pojawiają się niekiedy rozwiązania, które w mgnieniu oka wręcz rewolucjonizują nasze codzienne przyzwyczajenia. Jednym z takich nowoczesnych dodatków, który ostatnio wyjątkowo wzbudza zainteresowanie, jest pot filler. To niezwykłe urządzenie stanowi odpowiedź na potrzeby kucharzy, którzy dążą do maksymalnej wygody podczas gotowania. Jednak, czy to tylko chwilowy trend? A może praktyczne rozwiązanie, które wpisuje się w dzisiejsze realia kuchenne? Na te pytania odpowiada Stanisław Szyling, ekspert marki DYNACOOK.

03 Wrz 2023 S.Z.
O czym pamiętać przy wakacyjnym remoncie kuchni?

O czym pamiętać przy wakacyjnym remoncie kuchni?

Remont mieszkania podczas urlopu? Dla jednych to forma spędzania wolnych dni, a dla innych jedyny moment na to, by móc odświeżyć wnętrza ze względu na tempo codziennego życia. Jak zatem prawidłowo rozplanować remont na tak krótki czas? O czym pamiętać przy remoncie kuchni? Na to pytanie odpowiada Stanisław Szyling, ekspert marki Dynacook.

07 Sie 2023 S.Z.
Czyszczenie stali nierdzewnej – powierzchnia jak lustro!

Czyszczenie stali nierdzewnej – powierzchnia jak lustro!

Stal nierdzewna ze względu na swoją trwałość i odporność na zniszczenia, wysokie temperatury czy mocne środki chemiczne jest materiałem często wykorzystywanym w gastronomii. Szafy na garnki i zastawę stołową, stoły czy blaty wykonane ze stali nierdzewnej służą przez lata. Dlatego utrzymanie tych powierzchni w doskonałym stanie jest niezwykle istotne. Ale jak skutecznie przeprowadzić czyszczenie stali nierdzewnej?

25 Lip 2023 S.Z.
„Self-service” na imprezie dla dzieci – czy przygotowywanie jedzenia może być atrakcją?

„Self-service” na imprezie dla dzieci – czy przygotowywanie jedzenia może być atrakcją?

Kiedyś wyjścia na ognisko były jedną z ulubionych letnich atrakcji dzieci i dorosłych. Do szczęścia nie trzeba było wiele. Wystarczyły naostrzone patyki, na które ostrożnie nadziewaliśmy kiełbaski tak, by nie wpadły do ognia. To najlepszy przykład na to, że proste przyjemności, szczególnie latem, są najlepsze. Dlatego idąc w ślad za „tradycją ogniskową” zaplanujmy na wakacyjnej imprezie wspólne przygotowywanie jedzenia. Smaczne przekąski i dobra zabawa – gwarantowane, o ile będziemy pamiętać o kilku kwestiach.

16 Lip 2023 S.Z.
Jak dobrać blat i szafkę pod płytę kuchenną?

Jak dobrać blat i szafkę pod płytę kuchenną?

Wybór mebli kuchennych powinien bazować nie tylko na kwestiach estetyki. Wyposażenie meblowe musi być przede wszystkim praktyczne, by w przyszłości ułatwiało, a nie utrudniało codzienne korzystanie z przestrzeni kuchennej. To również tyczy się blatów lub szafek kuchennych – zwłaszcza, jeżeli w przyszłości planujemy montaż gazowej płyty ceramicznej, a nie typowej, wolnostojącej kuchenki. Jak dobrać taki mebel? Na co szczególnie zwracać uwagę? Na to pytanie odpowiada Stanisław Szyling, ekspert marki DYNACOOK.

18 Cze 2023 S.Z.
Jak czyścić płyty gazowe?

Jak czyścić płyty gazowe?

Łatwość w zachowywaniu czystości to dla wielu kluczowy aspekt wyboru danego sprzętu kuchennego. Dlatego z roku na rok zwiększa się liczba osób inwestujących w ceramiczne płyty gazowe, które dzięki braku otwartego płomienia, zapobiegają osadzaniu się tłuszczu i zanieczyszczeń na meblach kuchennych. Sam sprzęt jest również wyjątkowo łatwy do utrzymania w czystości – jednak w jaki sposób o niego dbać? Jak w razie zabrudzeń wyczyścić płytę gazową? Na te pytania odpowiada Stanisław Szyling, ekspert marki DYNACOOK.

05 Mar 2023 S.Z.
Jak prawidłowo umyć kieliszki i garnki, aby ich nie zniszczyć?

Jak prawidłowo umyć kieliszki i garnki, aby ich nie zniszczyć?

Gąbka do mycia naczyń to standardowe akcesorium, po które sięgamy za każdym razem, kiedy trzeba wyczyścić naczynia lub garnki, które nie nadają się do mycia w zmywarce. W teorii sprawa wydaje się prosta – chwytamy zmywak, moczymy i przystępujemy do szorowania. W praktyce bywa różnie – czasem umyjemy dobrze powierzchnie, ale na powłoce powstaną drobne rysy. Podpowiadamy, czym myć naczynia, aby ich nie zniszczyć!

20 Lut 2023 S.Z.
Łatwe, szybkie i zdrowe gotowanie przy pomocy... smartfona!

Łatwe, szybkie i zdrowe gotowanie przy pomocy... smartfona!

Instant Pot® Pro™ Plus to wszechstronny multicooker nowej generacji, który umożliwia obsługę sprzętu za pośrednictwem telefonu.

11 Lut 2023 S.Z.
Instant Pot® Duo Crisp Ultimate Lid – multicooker i frytkownica powietrzna w jednym!

Instant Pot® Duo Crisp Ultimate Lid – multicooker i frytkownica powietrzna w jednym!

Instant Pot® Duo Crisp Ultimate Lid Air Fryer to nowość na polskim rynku. Urządzenie łączy w sobie funkcje frytkownicy powietrznej i multicookera, dzięki innowacyjnemu zastosowaniu jednej uniwersalnej pokrywy.

18 Gru 2022 S.Z.
„Ekonomiczne” święta – gotuję i nie marnuję

„Ekonomiczne” święta – gotuję i nie marnuję

Przepych w wydaniu świątecznym już dawno stał się passé, dlatego powoli zaczęliśmy odchodzić od suto zastawionego stołu na rzecz bardziej przemyślanego menu. Jednak dziś – w dobie wysokiej inflacji i wzrostu kosztów życia – temat niemarnowania jedzenia i rozsądnych zakupów bożonarodzeniowych nabiera innego znaczenia. Co zrobić, aby w tym czasie nie wyrzucić pieniędzy w błoto?

14 Gru 2022 S.Z.
Luksusowa kuchnia - czyli jaka?

Luksusowa kuchnia - czyli jaka?

Luksus kojarzy się z ponadprzeciętną wygodą, najwyższej jakości rozwiązaniami, a także przyjemnością, na którą rzadko można sobie pozwolić. Czy te same aspekty składają się na pojęcie „luksusowej kuchni”? Jak stworzyć wnętrze, w którym podczas przygotowywania śniadań, lunchu czy kolacji stwierdzimy - „tak, to jest luksus”? Na tak postawione pytania odpowiada Kamina Prałat z firmy SOLGAZ.

13 Gru 2022 S.Z.
Nuda? Nie, klasyka!

Nuda? Nie, klasyka!

O wyższości białej zastawy stołowej słów kilka Wybór zastawy stołowej jest dziś w sklepach tak duży, że klasyczna, biała porcelana zeszła na dalszy plan. Jednak nie bez powodu uznaje się ją za ponadczasową. Sprawdźcie, dlaczego warto postawić na klasykę w najlepszym wydaniu!

05 Lis 2022 S.Z.
Ile kosztuje codzienne gotowanie?

Ile kosztuje codzienne gotowanie?

Okres jesienno-zimowy to czas, w którym chętniej zaglądamy do kuchni, przygotowując sezonowe dania – na przykład różnego rodzaju zupy, mięsa czy ciasta. Jednak prócz doboru odpowiednich składników, na nasze aktualne kuchenne poczynania wpływ mają wciąż rosnące ceny – paliw czy żywności, wymuszając rozsądniejsze dysponowanie domowym budżetem oraz spiżarnią. Co pomoże nam w ekonomiczniejszym przygotowywaniu posiłków? Ile aktualnie kosztuje nas ugotowanie - na przykład - garnka zupy? Na te pytania odpowiada Kamila Prałat, ekspertka z firmy SOLGAZ.

23 Paź 2022 S.Z.
4 fakty o mrożeniu jedzenia, które warto znać

4 fakty o mrożeniu jedzenia, które warto znać

Mrożenie żywności nie wydaje się być skomplikowane – w końcu wystarczy umieścić jedzenie w zamrażarce i gotowe... Jeśli jednak chcemy w mrożonkach przejść na poziom „ekspert”, przechowując nie tylko warzywa i owoce, ale i zioła, zupy czy gotowe dania, a do tego robić to w sposób bezpieczny, warto poznać kilka przydatnych faktów na ten temat.

15 Sie 2022 S.Z.