Domowe pieczywo na co dzień – z Mąką na chleb „Domowa Piekarnia” z Młyna Jaczkowice
Pieczywo to dla większości z nas podstawa śniadań lub kolacji. Dlatego też przy wyborze chleba, warto zwrócić uwagę nie tylko na jego świeżość, ale i na skład. Czasem starsze wypieki na półkach sklepowych mogą stanowić siedlisko pleśni lub bakterii. Aby urozmaicić nasze menu i zapewnić domownikom świeży chleb, wprowadźmy do diety własną, domową alternatywę.
Przygotowanie pieczywa w domu jest łatwym procesem. Jego rezultatem może być nie tylko smaczny wypiek, ale i zajęcie dla całej rodziny. Wykładanie składników, a następnie ich mieszanie, ubijanie i wypiekanie pozwoli na stworzenie zarówno smakowitego bochenka, jak i wielu radosnych wspomnień. Pieczywo możemy przygotować w prosty sposób, zapewniając świeży i zdrowy chleb o każdej porze – nie tylko na śniadanie lub kolację. Domowy chleb stanowi doskonałą alternatywę dla sklepowych wypieków, nie tylko ze względu na świeżość i smak, ale również cenę. Chrupiące wypieki wyśmienicie zaprezentują się na stole podczas wspólnych posiłków oraz imprez, a niezastąpiony smak domowego, polskiego pieczywa oczaruje podniebienia biesiadników.
Prosto z Dolnego Śląska
Wypiekanie chleba w domu daje pełną kontrolę nad użytymi do tego składnikami. Przygotowując domowe pieczywo możemy zmniejszyć ilość cukru, soli, a także uniknąć wszelkich polepszaczy oraz konserwantów. Dzięki wykorzystaniu najwyższej jakości półproduktów, nasz chleb będzie bogaty w błonnik, witaminy, minerały oraz inne składniki odżywcze. Przykładem takiego produktu jest Mąka Na Chleb od Młyna Jaczkowice. Produkty Młyna Jaczkowice powstają w dolinie Odry z najlepszych odmian pszenicy. Na wysoką jakość produktów wpływają zarówno żyzne, dolnośląskie ziemie, jak i wiedza oraz wieloletnie doświadczenie specjalistów. Mąkę Na Chleb typu 750 wyróżnia kremowo-biała barwa. Nadaje ona wypiekom złotego koloru. Wysokoenergetyczna mąka z Młyna Jaczkowice stanowi także bogate źródło błonnika, dodając do wypieków witaminy z grupy B i E oraz sole mineralne. Mąka Na Chleb z Młyna Jaczkowice to doskonały, kuchenny asystent. Świetnie sprawdzi się przy przygotowaniu chleba w różnego rodzaju maszynach do pieczenia chleba czy robotach kuchennych. Gwarantuje zarówno niezapomniany smak i aromat, jak i charakterystyczny, apetyczny kolor. Nie bez znaczenia jest także brak składników konserwujących. A samodzielne przygotowanie może stanowić wspólną aktywność z najbliższymi, a tym samym zapoczątkować rodzinną tradycję.
Przepis na domowy chleb
Składniki: 700 g „Mąki na Chleb” Domowa Piekarnia 450 ml ciepłej wody 7 g suchych drożdży lub 20 g świeżych 2 łyżki oleju 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli Sposób przygotowania: Przesianą mąkę wsypujemy do miski. Dodajemy drożdże, sól, cukier, olej i wlewamy wodę. Wyrabiamy ciasto przez kilka minut aż do osiągnięcia gładkiej i elastycznej konsystencji. Następnie odstawiamy w ciepłe miejsce, przykrywamy ściereczką i czekamy aż podwoi swoją objętość. Po wyrośnięciu znowu wyrabiamy ciasto i formujemy chleb. Przekładamy na pospaną mąką blachę i przykrywamy ściereczką, odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Wstawiamy chleb do nagrzanego piekarnika do temperatury 220 st. C. i pieczemy przez około 35 minut.
Wartość odżywcza w 100 g produktu Mąka Na Chleb* Wartość energetyczna 1488kJ / 351 kcal Tłuszcz 1,5 g W tym: kwasy tłuszczowe nasycone 0,3 g Węglowodany 70 g W tym: cukry 0,5 g Błonnik 2,9 g Białko 13 g Sól <0,01 g
/źródło - / |